Ze zápisníku skeptické šarlatánky - Pomohla by změna jména?

29.04.2020 18:57

 

Začátkem tohoto roku jsem obdržela dotaz od klienta, jemuž jsem vypracovala výklad nativity již předloni. Dotaz vypadal následovně (cituji): Měl bych na Vás dotaz, už nějakou dobu přemýšlím o změně jména a příjmení a chci se zeptat, zda se dá nějak vypočítat , vypracovat nebo po nějaké konzultaci určit jaké jméno správně vybrat? Něco málo jsem o tom právě četl a z pohledu numerologie to může prý mít i negativní dopad na danou osobu (samozřejmě ani nevím zda to je vůbec pravda). Děkuji za informace

Odpověděla tazateli poněkud zeširoka. A sice, že nejdůležitějším prvkem veškerenstva není ani hmota ani energie, ale informace. Co se hmoty a energie týká, víme že, jedno neustále přechází v druhé (podle vlnově korpuskulární teorie jsou částice v jedné chvíle hmotné a vzápětí jsou vlněním, jejich klidová poloha se nedá určit, vždycky se dá prostorově vymezit jenom určitá zóna, ve které částice s nejvyšší pravděpodobností těkají). A jméno není ničím jiným než informací.

Důvody, zda nějaké jméno nebo příjmení vnímáme pozitivně či negativně, jsou častěji prozaické než esoterické. Jsou ovlivněné zejména asociacemi, které to jméno v nás vyvolává, a až pak nějakým "šarlatánským" vibračním esoterickým účinkem, vznikajícím při přenášení informace z toho jména časoprostorem.  

Nejprve si možný negativní vliv jména na osobnost či její okolí rozebereme z psychologického hlediska. Jedná se o nepříjemné představy (asociace), které v nás vyvolává zejména podobnost jména s jiným slovem, které má hanlivý význam. Nebo nám vadí skutečnost, že to jméno mohla používat nějaká nechvalně známá historická postava. Často je příčinou nepohody se jménem existující jmenovec - postava z našeho života, s kterou máme negativní zkušenost.

A následovně si popovídejme o těch „šarlatánských důvodech“ změny jména. Podle různých metafyzických disciplín má každá kombinace písmen nebo čísel (ať už jsou znázorněny ve formě grafické nebo ve formě tónů), jinou energetickou vibraci. A ne každá kombinace se tedy hodí ke každému typu osobnosti. Existuje na to téma hromada literatury, staré i moderní, není problém si ji dohledat a nastudovat. Netvrdím, že všechny ty teorie jsou o nesmyslech, protože to bych musela stejně tak hodit přes palubu celou astrologickou teorii i praxi. Tvrdím ale, že to, z jakých znaků je sestaveno jméno, není zdaleka tím nejdůležitějším, co ovlivňuje realizaci a vývoj osobnosti, potažmo interakci této osobnosti s okolím. Vysvětlím to pomocí osobní zkušenosti: Znala jsem jednu paní (a znala jsem ji dobře), která měla naprosto neutrální a neškodné jméno i příjmení. Necítila se ale v životě šťastná, tak jméno i příjmení změnila v naději, že jí to pomůže. Její život se ale nezlepšil, ba ještě se zhoršil. Příčina totiž nebyla ve jménu, ale hluboko v ní. Ta osoba měla těžké dětství, a stále se kvůli tomu litovala. Proto byla odjakživa poněkud "protivná" sama sobě i jiným. Nedokázala pochopit, že utrpení není žádná zásluha. Že život není spravedlivý. Že i dobrým lidem se stávají zlé věci. Spousta jiných lidí, kteří měli těžké dětství se dokázalo postavit k životu konstruktivně, zatímco ona byla jen destruktivní, a taková je, pokud vím, dodnes.  

Výše uvedený příběh nám tedy posloužil jako příklad špatného důvodu ke změně jména.

A zda existuje i dobrý důvod ke změně jména?

Jistěže ano. Pokud máte prostě pocit, že vám některé znaky a zvuky (ze kterých se skládá jiné jméno) dávají více energie, radosti a naděje, nebo dokonce lásky k životu a lidem kolem vás, klidně jméno změňte. Ale je třeba, abyste s tím novým jménem vnitřně rezonoval. Abyste se cítil dobře v břiše:)). Taky je důležité, abyste měl pohodovou zpětnou vazbu od lidí, na kterých vám záleží, protože to oni vás budou tím novým jménem oslovovat a je lepší, když tak budou činit s veškerým respektem.

Současně upozorňuji, že s tím, že některé jméno je zlověstně a má "blbou karmu", prostě nesouhlasím, tak jednoduše to určitě nefunguje. Jsem přesvědčená, že jméno má nějaké pozitivní či negativní vibrační zabarvení jen ve vazbě na konkrétní individuum. Jméno je jenom slupka a reflektuje to, co se skrývá uvnitř, tedy originální a zcela jedinečnou osobnost.

 

Zdraví

Mirka