Už zase ten Saturn ve dvanáctém domě! (K poctě Zoši Kinkorové)

20.01.2022 20:53

Tři dny jsem se mordovala s horoskopem malého chlapce, který má Saturna v Kozorohu ve dvanáctém domě. 

Protože všechny mé tři děti mají Saturna ve dvanáctém domě, jsem na tuto pozici starého bručouna poněkud vysazená.

Ve starých učebnicích býval Saturn symbolem všeho zla, který klade do cesty překážky, působí zdržení a komplikace, činí člověka těžkopádným a necitelným. Tak jej viděli komerční středověcí vykladači. Ale učencům docházelo, že Saturn symbolizuje ohraničení přebujelé Jupiterské expanze. Protože každá sranda něco stojí.   

Saturn toho chlapce se navíc nachází v Kozorohu, což je Saturnovo domácí znamení, a tam je docela silný (i když dvanáctý dům má jinak tendenci všechno tlumit).

Se Saturnem ve znamení Kozoroha ve dvanáctce je (vlastně bude) ten hoch už od mládí okolnostmi (co vypadají jako blbé náhody) „nucen“ dělat své věci pořádně. Znamená to, že když mají děti ve škole postavit věž z párátek, a pět z nich to odflákne stejný způsobem, tak čtyři věže se horko těžko pohromadě udrží do klasifikace, jenom ta jedna jediná se to do té klasifikace rozsype. Hádejte, která to bude? 

Astroložka Parkerová ve své učebnici vydané v roce 1929 uvádí v pasáži věnované aspektům Saturna  citát  Teer  Haara:"Stáváme se moudřejšími píše nepodařenými než podařenými  pokusy. Často poznáme, jak    se něco může zdařiti, teprve tehdy, kdy jsme se přesvědčili, jak se to nemá dělati. A kdo se nikdy nemýlí, neučiní patrně nikdy žádného objevu."

 

Přítomnost  Saturna  ve  dvanáctém  domě  dává  na vědomí, že majitel   horoskopu se potřebuje naučit  dostatečné  sebedisciplíně a sebedůvěře. Možná bude tomu hochovi během dospívání připadat, že mu  okolnosti i lidé metají klacky pod nohy více, než jiným. A nebude daleko od pravdy.   

Jenomže zde platí: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Zrozencovo mládí bude dobou otužování a příprav na velké věci, které si později vybere, a za kterými půjde. Úkolem chlapcových nejbližších je ho podpořit – a dodávat mu odvahu, aby se nenechal odradit dílčími neúspěchy.

 

V mytologii Saturn – Kronos ve strachu, že by jej jeho děti přerostly, tyto děti pojídá. Ony jako božské bytosti v jeho útrobách samozřejmě přežívají, ale jsou bezmocné.  V situaci, kdy chce sníst i Dia (Jupitera), je mu podstrčen zabalený kámen, a Zeus (Jupiter) je tak osudu svých sourozenců ušetřen. Později je osvobodí, stane se králem bohů, a Saturna svrhne do Tartaru.

Symbolicky si roli Saturna vykládáme tak, že děti, které Saturn pojídá, jsou naše nezralé myšlenky. Jsou to počiny, které je třeba zavčasu pozdržet, než uzraje jejich čas. Dokonce i Zeus to pochopil, a Saturna, posléze coby pána času z Tartaru osvobodil.  

Co to napovídá o zrozenci se Saturnem ve dvanáctce?

Že je nespíš stavěný na to, aby některé své latentní talenty a schopnosti rozvíjel a realizoval s jistým „zpožděním“. Tedy v době, až nastane ten pravý čas (kterýžto termín se nemusí pokaždé shodovat s netrpělivě úporným tlačením na pilu).

 

Téma Saturna ve dvanáctém domě zajímavě zpracovala známá česká astroložka Zoša Kinkorová (nar. 1921). Poslala mi tu práci poctivě naťukanou na stroji už v roce 1996 a já ji uchovávám jako vzácnou relikvii. Z jejího dopisu vím, že Saturna ve dvanáctém domě měli TGM, J.D. Rockefeller, Edward Beneš, J. Carter nebo Helmut Kohl. Výsledkem Zošiných pozorování byl závěr, že Saturn ve dvanáctém domě zrozence nutí k neustálému přehodnocování všeho.

Během posledních let jsem Zošiny výzkumy doplnila o ty mé, o které se s ní už podělit nemohu, protože v roce 2016 zemřela. Pozorováním během dvaceti osmi let astrologické praxe (lidé se vracejí, střídají se generace) jsem došla ještě k dalšímu závěru ohledně pozice Saturna ve dvanáctém domě: Saturn tyto lidi chrání před jejich pošetilostí. Zdržováním jim zabrání něco udělat polovičatě nebo špatně předčasně tak, aby to nemohli udělat vůbec nebo aby to později mohli udělat správně.