Jak spolu souvisí kometa a žehlička vypojená ze sítě

12.09.2023 16:25

 

Kometa Nishimura byla dnes nejblíže Zemi a dala se pozorovat těsně před svítáním ve severovýchodním obzoru v souhvězdí Panny. Tato vlasatice má dobu oběhu 437 let a byla objevena teprve před měsícem japonským amatérským astronomem Hideo Nishimurou.  Učenci starých civilizací se na komety dívali s respektem. Jen výjimečně jejich příchod spojovali s příchodem lepších časů. Kupříkladu staří Číňané spojovali pozorování komety s nástupem prosperity, a argumentovali tím, že kometa prý provázela narození filozofa Konfucia, další kometa se prý objevila ve chvíli, kdy Budha dosáhl osvícení. Podle jedné mnohem pozdějších z teorií i Betlémská hvězda provázející narození Ježíše Krista mohla být kometou.

Mnohem častěji ale učenci spojovali objevení komety se smůlou. Staří Řekové a později i staří Římané věřili, že komety jsou předzvěstí katastrofy. Zavraždění Gaia Julia Caesara v roce 44 př. n. l. se prý provázela kometa. V roce 1066, když William Dobyvatel zvítězil v bitvě u Hastingsu, jejímž výsledkem bylo ovládnutí Anglie Normany, a následné přepsání mapy tehdejšího světa, byla na nebi pozorována kometa.

Z pohledu astrologie kometa symbolizuje změnu, chaos a narušení zaběhlého řádu. A jak se píše ve starých knihách: „Jak na nebi, tak na Zemi“, určitě se nám vyplatí v době návštěvy komety zachovat jistou obezřetnost. Zejména při takových činnostech jako je jízda autem, kdy malá chvilka nepozornosti může způsobit rozsáhlé a nevítané následky. Protože kometa symbolizuje externí vpád cizorodého prvku do nastaveného řádu, symbolizuje často komplikace typu: „Být v blbý čas na blbém místě.“ Tomu se dá těžko předcházet. Ale jedna možnost tu přece je. Pokud třeba vycházíte z domu, už držíte klíče v ruce, a na poslední chvíli vás přepadne vtíravá potřeba zkontrolovat, jestli jste nezapomněli vypnout žehličku ze zásuvky, vraťte se a tu žehličku zkontrolujte. Udělejte to, i když jste si na 99,99 % jistí, že jste tu žehličku vypojili. Udělejte to dokonce i v případě, že už máte nastartované auto před domem, nebo i s tím rizikem, že vám ujede autobus. Protože ten nutkavý impulz, abyste se ještě vrátili, vám posílá vaše podvědomí – které je propojené se vším kolem vás, a zaznamenává takové informace, které vy (pokud jste „normální“) zaznamenat nedokážete. Totiž právě to zdržení (blbých pár minut), kdy půjdete zkontrolovat sporák nebo žehličku, vás může zachránit před nějakým opravdu velkým karambolem (typu náklaďák, kterému selhaly brzdy, šílený násilník, pád do kanálu atd atd), do kterého byste se dostali, kdybyste se s tou žehličkou nezdrželi.

 

www.fonetech.cz/cesi-budte-ve-strehu-na-obloze-se-po-437-letech-zjevila-zelena-kometa-videt-je-pouhym-okem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=3&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context